Learning to fly

2009.04.20. 14:21 | Szólj hozzá!

Timescapes Timelapse: Learning to Fly from Tom @ Timescapes on Vimeo.
Címkék: timelapse

Hóolvadás hóvirággal 2

2009.04.03. 01:42 | Szólj hozzá!

thaw with snowdrop 2 / olvadás hóvirággal 2 from Tapsi Hapsi on Vimeo. Részletek a spejz.hu-n: http://www.spejz.hu/timelapse-kiserletek.php

Hóolvadás hóvirággal

2009.04.01. 19:46 | Szólj hozzá!


hóolvadás hóvirággal / thaw with snowdrop from Tapsi Hapsi on Vimeo.

Terepasztal érzés tilt-shifttel

2009.03.19. 10:28 | Szólj hozzá!

Nagyon kedves kis film. A time lapse és a tilt-shift házasságával készült. Na de mi is az a tilt-shift, mert arról még nem beszéltünk. A perspektivikus torzítás (tárgyak térbeliségi érzete) az optikai tengely eltolásával kiküszöbölhető, és az élesség pontja befolyásolható. Az ilyen objektívvel (esetleg egy kis photoshopos utómunkával) készített fényképek olyanok, mintha makettek lennének. Ha a kontrasztot és a szaturációt is megemeljük kicsit, úgy még inkább terepasztal-szerűvé válik a hatás.


Bathtub IV from Keith Loutit on Vimeo.

Növénynövés

2009.02.27. 02:03 | Szólj hozzá!

A már említett alaptémák közül engem mostanában a növénynövést, növénymozgást leíró time lapse-ek kezdtek különösen foglalkoztatni. Ennek lenyűgöző iskolapéldájaként mindig a BBC Planeth Earth sorozatának ide vonatkozó, Jungles c. epizódja lebeg a szemem előtt, amely a maga utánozhatatlanságával egy kidőlt fatörzsön elburjánzó aljnövényzet - többek között gombák és futónövények - kifejlődését mutatja be.

A tűpontos kameramozgással, nyilvánvalóan stúdiókörülmények között forgatott film nyomába érni amatőr keretek között nem könnyű. Valahogy mégis úgy van vele a magamfajta, hogy szeretné a saját módján megfigyelni, saját kis kísérletezése tárgyává tenni ez esetben növényeket. Így hamarosan ilyen jellegű felvételekkel jelentkezem majd, addig pedig álljon itt két kis - amatőr körülmények között készített - példavideó, ezeket danLinfield vimeo user galériájából rángattam ide.


Time-Lapse in the Round from danLinfield on Vimeo.
Another Sunflower Time-Lapse from danLinfield on Vimeo.

Hóolvadás - Első rész

2009.02.26. 01:36 | 1 komment


tapsihapsi a hóolvadást figyeli from Tapsi Hapsi on Vimeo.

2009.02.17-én 15:00 és 17:42 között az ablakpárkányomat fotóztam. A rözített 108 kockát 25 fps-el levetítve megközelítőleg 4 másodpercnyi video anyag született, melyet megnéztem visszafelé is. Meg megint előre...

Címkék: saját timelapse

Budapesti time lapse-ek

2009.02.25. 13:40 | 3 komment

Ilyen és ehhez hasonló time lapse videókkal hetente jelentkezünk majd.

Az alábbi video különböző helyszínen, különböző technikával rögzített felvételekből áll össze. A körsvenken kívüli snittek statívra helyezett HD videokamerával készültek. Van közte 15 perces folyamatos videofelvételből (lásd hold odébb vándorol az Erzsébet híd budai hídfőjénél) és van benne másfél órás musterből 4 másodpercre gyorsított snitt is (Gellért-hegyről az Erzsébet-híd pesti hídfője). A körsvenk pedig egy Batthyány utcai háztetőről mintegy 8 órát 6 mp-es intervallumokban végigfotózva, és közben percenként a szögmérős statívon egy ici-picit mozdítva készült. Az említett technikákról bővebben hamarosan.


Budapest Beauties Demo from viktor kadar on Vimeo.

update: Bónusz werkfotó

 

Mi az a time lapse?

2009.02.25. 13:30 | 2 komment

A time lapse magyarra fordítva annyit tesz: idő múlás.
A mozgóképes szakmán belül a time lapse fényképezés egy olyan mozgókép rögzítési technológiát jelent, amelynél az egymást követő képkockákat lassú időközönként rögzítjük, de valós időben játszuk vissza. Például egy óra alatt 25 fotót csinálunk egy reggeli fényben szirmait bontogató virágról, pontosan 4 percenként rögzítünk tehát egy fényképet, de mikor az így kapott sorozatfelvételt összefűzve, time line-ra helyezzük és mozgóképként lejátszuk (25 frame per secundumos sebességgel), az a gyakorlatban egy egy másodperc hosszú minifilm lesz a virág egy óra alatt lefolytatott mozgásáról.

Ezzel a módszerrel olyan időben hosszan elnyúló folyamatokat, jelenségeket tudunk megcsodálni (mint például egy virág mozgásait), melyeket szabad szemmel nem tudnánk követni, azok lassúsága miatt.
 

A wikipedia szócikke a time lapse felvételek klasszikus tárgyaként az alábbiakat sorolja:

  • felhőképződmények illetve égitestek mozgásai
  • növények növekvése, és virágok kinyílása
  • gyümölcsök rohadása (szép téma )
  • építészeti projektek fázisai
  • tömegek utcai mozgása


Búcsúzóul pedig álljon itt egy klasszikus felhőképződményeket illetve légköri változásokat bemutató time lapse, amely egy vihar kialakulását, majd elvonulását követi végig.

Címkék: felhők timelapse

Helló Világ! Avagy az első bejegyzés

2009.02.25. 12:31 | Szólj hozzá!

Üdv Kedves Blogolvasó!

Ez az új blog, amelyen most kikötöttél, azzal a célkitűzéssel indult, hogy a time lapse technikával készült felvételek hazai szakblogja legyen. Azoknak, akik nem találkoztak még e kifejezéssel, most így hirtelen mindennek elébe menve álljon itt egy saját time lapse videoklip, melyet Admonkey barátommal készítetettünk 2008 szeptember 22-én.
Ha nem tudod a time lapse szót hirtelen hova tenni, csak nyomd a play-t itt alul.
Minden fajta leírás, és a time lapse világának kitárgyalása később. 


Critical Mass 2008 from viktor kadar on Vimeo.

A fenti video két helyszínen, két plánból készült. Eredetileg a Hősök terén is a magasból szerettünk volna fotózni, de ez nem jött össze, amit utólag én nem is bánok annyira. A szűk kivágás ugyanis "még sűrűbbé" tette a tömeget. Tanulságos volt az intervallumok megválasztása is. A Hősökön a másodpercenkénti egy fotó intervallummal gyönyörűen sikerült rögzíteni a bringaemelést, míg ugyanennek második felvonása a Moszkva téren használt 10 kép/perc sebesség mellett mindössze 3 képkockán szerepel, így a videoklipben a lassítás ellenére is csak nehezen kivehető lett. Nem baj, remélhetőg ennyivel is okosabban állunk hozzá a dologhoz idén.